- Admin
Mesaj Sayısı : 4079
Yaş : 101
Nerden : Dunyadan
İş/Hobiler : Antialem
Ruh HaliM :
TaKıMım :
Cinsiyet :
Points : 165983
Kayıt tarihi : 09/09/08
Kişi sayfası
Aktiflik :
(100/100)
Başarı Puanı :
(100/100)
Güçlülük:
(100/100)
Bayramda bunlara dikkat Bayramda bunlara dikkat
Paz 7 Ara. - 22:53
Bayramda bunlara dikkat
Kesilen kurban etleri nasıl saklanmalı? İlk günlerde et nasıl tüketilmeli? İşte bayam öncesi bilmezi gerekenler..
Etlerin
çok çabuk bozulabileceğini söyleyen Sema Hastanesi Beslenme Uzmanı
Hayrettin Mutlu, etlerin saklanması hakkında bilgiler verdi. Etlerin
çok kolay bir şekilde buzdolabının derin dondurucu bölmesinde uzun süre
saklanabileceğini söyleyen Mutlu, "Etler derin dondurucuda -18 derecede
uzun süre saklanabilirken, buzdolabında -2 derecede bir hafta
saklanabilir.'' dedi.
Çözdürülen et tekrar dondurulmamalı
"Et
ve et ürünleri çabuk bozulma riski taşıyor. Donmuş etlerin çözdürülüp
tekrar dondurulmaları birtakım mikroorganizmaların üremesine imkan
sağlıyor. Bu nedenle çözdürülen et tekrar dondurulmamalı, hemen
pişirilmeli." diyen Mutlu, kurban etlerinin bir yemeklik olacak kadar
küçük parçalar halinde buzdolabında poşetlerde saklanmasını istiyor.
Et yerine kas yememek için, eti dinlendirin
Kurban
etini hemen buzdolabına atarsanız lastik gibi sert olur. Kas yerine et
yemek istemiyorsak kurban etleri parçalar halinde temiz kaplara
konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde (14 santigrat
derecenin altında) hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda
ısısına düşmesi beklenmeli. Bu süre 5-6 saati geçmemeli. Daha sonra et
buzdolabına kaldırılmalı.
Büyük parçalar bozulmaya sebep olur
Kurbanlık
etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava
alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa
buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin
hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (ikinci günde) bozulma ve
kokuşma hatta yeşillenme görülür.
Yeşillenmiş et yenilmemeli
Yeşillenme
görülen kısımlar kesinlikle tüketilmeyip atılmalıdır. Kurbanlık etin
dayanma süresi kesim kalitesine ve et parçasının büyüklüğüne göre
değişmekle beraber normal buzdolabı şartlarında 5 veya 6 gündür. Bu
süre kıymada genellikle 3 gündür.
Soğuk kasılması, eti sertleştirir
Etler
henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına veya 10 santigrat derecenin
altında bir ortamda tutulursa soğuk kasılması denilen durum ortaya
çıkar. Düzensiz kasılmalar nedeni ile et tam bir olgunlaşma evresi
geçiremediğinden sert yapı ve lezzet kaybı görülür.
Sağlık
sorunu bulunmayan kişilerde de gastrit, hazımsızlık ve ishal ortaya
çıkıyor. International Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat
Soysal'dan önemli açıklamalar:
Soda hazmı kolaylaştırmaz
Soda
gazlı bir içecektir. Kişiler sodayı içtiklerinde yedikleri eti daha
kolay hazmedeceklerini düşünüyorlar. Ancak soda, içildikten sonra
geğirmeye neden olur. Geğirme sırasında da hava yutulur, bu da
geğirmeyi artırır. Hazmı da kolaylaştırmaz. Ayrıca kalp hastaları ve
yüksek tansiyonlular tarafından kısıtlı tüketilmelidir. Çünkü soda,
mineral ve tuz içerir, fazla tüketilmesi halinde tansiyonun daha da
yükselmesine yol açar." diye konuştu.
Kalp hastaları, koyun etini fazla kaçırmamalı
Özellikle
koyun ve kuzu gibi hayvanların etlerinin dinlendirilmeden ve aşırı
miktarda yenilmesi, bu etlerin yağlı olması ve taze tüketilmesi
nedeniyle hazımsızlığa neden olur. Kalp hastaları ve kolesterolü yüksek
olan hastalarda bu tür etlerin yenilmesiyle kan yağ düzeylerinde ciddi
yükselme yaşanır.
Kurban eti ilk 24 saatte serttir
Etlerin
sindirimi sırasında gastrit ve hazımsızlık sorunu, ishal ortaya çıkar.
Bayramda acil servislere bu nedenlerle çok başvuru olur. Kurban eti,
ilk kesildiği 24 saatte serttir, hazmı zordur. Bu nedenle kesildikten
bir-iki gün sonra kurban etini tüketmeye özen gösterin.
Hem öğle hem akşam yemeyin yanında salata olsun
Hem
öğle hem de akşam öğününde sadece et yemeyin, et yiyorsanız yanında
mutlaka sebze ve salata da bulunsun. Böylece etin hazmını
kolaylaştırmış olursunuz.
Gaz sancısı kalp krizi sanılıyor
Kurban
etinin aşırı derecede tüketilmesi, gaz birikimine yol açar. Midenin
komşusu olan organlar diyafram ve kalptir. Gaz sancısı nedeniyle mide
gerilince, sol göğse vuran ağrı ve baskı kalpte ritim sorunları ortaya
çıkarabilir. Bu da sıklıkla kalp kriziyle karıştırılır. Kurban Bayramı
tatilinde acil servislere en çok başvuru nedenleri arasında gaz
sancıları da gelmektedir.
changeTarget(document.getElementById("news_content"))
- administrator
Mesaj Sayısı : 400
Yaş : 35
Nerden : fransa
Points : 143385
Kayıt tarihi : 10/09/08
Kişi sayfası
Aktiflik :
(100/100)
Başarı Puanı :
(100/100)
Güçlülük:
(100/100)
Geri: Bayramda bunlara dikkat Bayramda bunlara dikkat
Salı 9 Ara. - 18:29
süper paylaşım olmuş knka
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz